Wat is ballast en waarom gebruiken mensen het?

ballastproducten-logo

Als je langs een weiland op rijd dan is de kans aanwezig dat je een boer met een tractor en maaier aan het werk ziet om het gras te maaien. Wat in de meeste gevallen opvalt bij een tractor die aan het maaien is, is dat deze extra gewicht aan de voor of achterkant heeft zitten om de tractor in balans te hebben. Dit wordt gedaan door ballast toe te voegen aan een kant van de tractor, maar je vraagt je vast af wat is ballast en wat houdt het allemaal precies in. Dit is een logische en begrijpelijke vraag aangezien je er niet dagelijks iets over hoort.

ballastproducten-foto

Juiste balans

Als je de vraag aan iemand stelt die veel verstand heeft van ballast, wat is ballast en wat kan je ermee. Dan krijg je in alle waarschijnlijkheid een antwoord wat gaat over een hulpmiddel om machines en  andere apparaten in balans te houden of te verstevigen. Ballast is namelijk een kunstmatige verzwaring die ervoor zorgt dat je bijvoorbeeld een tractor in evenwicht kan houden wanneer hij een zware maaier achterop heeft zitten. Ook wordt het gebruikt bij bijvoorbeeld een hijskraan die onderaan een zwaarder gewicht moet hebben om zware producten naar boven en beneden te brengen zonder dat er verkeerde beweging in komt.

Verschillende gewichten

Wanneer je op zoek gaat naar ballast omdat je dit nodig hebt om bijvoorbeeld een heftruck in balans te houden. Dan is het goed om te weten wat voor een soort ballast je wilt hebben en hoe zwaar deze bijvoorbeeld moet zijn. Wanneer je dit niet echt weet kan je gerust vragen wat is ballast aan mensen die er verstand van helpen. Deze mensen kunnen je goed adviseren wat je nodig hebt. Op deze manier is de kans groot dat je slaagt met wat je nodig hebt.

Vormen

Na de vraag wat is ballast en wat kun je ermee, is het goed om te kijken wat voor een soort ballast je nodig hebt voor wat je wilt gaan doen. Heb je bijvoorbeeld een partytent voor een feest dat je gaat geven. Dan kan het ook goed zijn om bijvoorbeeld een ballast van beton te bestellen om ervoor te zorgen om de tent op de grond te houden. Je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld loodblokken of andere vormen en soorten ballast. Het is goed om te kijken waarvoor je ballast nodig hebt zodat je bijvoorbeeld vooraf al kunt weten welke soort vorm ballast het beste bij je past.

Ballast korrels

Ballast korrels is een veel voorgestelde soort ballast wanneer mensen vragen wat is ballast en waarvoor kan ik het gebruiken. Je stelt deze vraag namelijk in alle waarschijnlijkheid wanneer je dit nodig hebt voor een klein project en daarvoor zijn deze korrels perfect. Dit komt omdat deze korrels in zakken zitten en gemakkelijk voor kleine projecten gebruikt kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan het beneden houden van een zijl in je tuin. Dan is het fijn dat bij harde wind je zijl ook blijft liggen en niet zomaar wegwaait.