Bouwtekening laten maken voor je verbouwing, waarom het een slimme keuze is

bouwplan vergunning logo

Je gaat verbouwen en er komt heel wat op je af. Verbouwen is vaak gepaard met keuzes maken, materialen kiezen en niet te vergeten jouw wensen voor de nieuwe ruimte. Heb je al wel eens gedacht aan een bouwtekening laten maken? Naast dat het verplicht is in veel gevallen, brengt het ook veel voordelen met zich mee. In dit blog vertel ik je waarom het een slimme keuze is om een bouwtekening te laten maken voor je verbouwing.

bouwplan vergunning bouwontwerp

Overzicht

Het maken van een verbouwplan zonder bouwtekening kan leiden tot vertroebeling van de visie voor jouw nieuwe ruimte. Een bouwtekening zorgt voor overzicht in het proces. Op basis van de bouwtekening wordt het gehele proces van je verbouwing begeleid. Van het aanvragen van de vergunning en de bestelling van materialen tot het uitvoeren van de werkzaamheden en de oplevering. Een bouwtekening helpt je het overzicht te houden in dit hele proces.

Besparing op kosten

Een bouwtekening is niet alleen onmisbaar bij het aanvragen van een vergunning, het kan ook zorgen voor een besparing in kosten. Dit komt omdat alles tot in detail is uitgewerkt op de bouwtekening. Er wordt dus geen onnodige extra materialen besteld waardoor uiteindelijk de kosten dalen. Ook kunnen op de bouwtekening de juiste maten gecommuniceerd worden naar de uitvoerende partijen zodat ter plekke geen problemen en extra kosten ontstaan.

Voorkom latere aanpassingen

Het gebeurt al eens dat er naderhand zaken aangepast dienen te worden aan de verbouwde ruimte. Dit kan komen doordat er in eerste instantie geen goed overzicht was of omdat bepaalde zaken over het hoofd zijn gezien. Met een bouwtekening voorkom je dit soort scenario’s. De bouwtekening is de blauwdruk van het verbouwproces en bevat een gedetailleerd plan van aanpak. Dankzij deze tekening ben je volledig op de hoogte van het totale proces en voorkom je dat er in een later stadium kostbare aanpassingen uitgevoerd moeten worden.

Zekerheid

Een verbouwing is vaak een behoorlijke investering. Door middel van een bouwtekening verkrijg je zekerheid over wat er gaat gebeuren en wat je kan verwachten. Door het proces overzichtelijk in kaart te brengen, heb je zicht op wanneer welke werkzaamheden plaatsvinden en welke mate van inbreng je hebt in het proces. Met een bouwtekening heb je grip op je verbouwing en krijg je de zekerheid dat er volgens plan gewerkt wordt.

Aanvraag van vergunning

Het laten maken van een bouwtekening is in de meeste gevallen verplicht wanneer je een verbouwing gaat realiseren. Wanneer deze bouwtekening gemaakt is door een specialist, kun je ervan uit gaan dat deze aan alle huidige bouw- en regelgevingen voldoet. Dit maakt de aanvraag van de vergunning een stuk makkelijker.

Een bouwtekening laten maken voor je verbouwing brengt meer dan genoeg voordelen met zich mee. Zo zorgt het voor overzicht, besparing op kosten, voorkomen van latere aanpassingen, zekerheid en een makkelijkere aanvraag van vergunning. Kortom, een bouwtekening is een slimme keuze, waar je geen spijt van zult krijgen. Het zorgt voor een soepel verloop van het gehele verbouwproces.